Biografie

Op jonge leeftijd begon de tenor Pieter Jaap Idema met zingen. In koren, musicals en als jongenssopraan deed hij zijn eerste podiumervaring op en ontdekte hij wat een plezier zingen hem gaf.

Hij studeerde klassiek solozang op het conservatorium “Constantijn Huygens” in Zwolle. In 1993 deed hij zijn eindexamen bij Jeanne Companjen. Daarna kreeg hij nog enkele jaren zangles van de internationaal befaamde alt Aafje Heynis. Zij coachte hem bij de eerste jaren als concertzanger. Hij volgde masterclasses bij Margreet Honig, Maarten Koningsberger, Marius van Altena en Gisela Rohmert.

Hij treedt regelmatig op als solist bij oratoriumconcerten, zowel in Nederland als in Duitsland. Zo zong hij de 'Johannes Passion' en de 'Hohe Messe' van Bach, het 'Requiem' van Mozart en de 'Messiah' van Händel. Ook 'Die Schöpfung' van Haydn en de 'Elias' van Mendelssohn werden door hem ten gehore gebracht. Hij zong tientallen cantates van Bach, en ook de Crucifixion van Stainer worden frequent door hem uitgevoerd. Zijn flexibele stem stelt hem in staat om vocale muziek uit alle stijlperiodes te zingen.

Daarnaast is hij actief in de kamermuziek. Samen met de gitariste Arlette Ruelens vormde hij het duo ‘Amarilli’, dat, naast muziek uit de barok en Romantiek, zich specialiseerde in hedendaagse muziek. Ze verzorgden wereldpremières van werken van Annette Kruisbrink, die lovend door de pers werden onthaald. Recentelijk ontwikkelde hij een concertprogramma met pianiste Hilga Noorman, waarmee hij o.a. de liedcyclus 'Dichterliebe' van Schumann uitvoerde. Hierbij werden zij gecoached door Willem Brons, pianist, en Maarten Koningsberger, bariton.

Pieter Jaap Idema verleende zijn medewerking aan cd-opnames en aan diverse opnames voor tv en radio. Regelmatig maakt hij als freelancer deel uit van professionele koren, zoals 'Capella Frisiae' en 'Ars Musica'. Hij is actief als zangpedagoog in een eigen lespraktijk in Zwolle.

www.zangstudiopieterjaapidema.nl